Veel mensen hebben bij mij als boekhouder / accountant dat ik vooral maar jaarrekeningen produceer en fiscale aangiften verzorg. Dat was zo. Maar dat is aan het veranderen. Immers, wie is erbij gebaat om alleen maar geschiedenisboekjes te schrijven? Uiteindelijk weinigen. Ja, de ondernemer heeft enkele verplichtingen. Maar ook die worden makkelijker binnen zeer afzienbare tijd. Ja, er moet gerapporteerd worden richting de fiscus. Ja, het is goed om aan de hand van jaarcijfers standpunten in te nemen. Een goed ijkmoment wellicht ook. Maar nee, het is niet een hulpmiddel waarop de ondernemer kan sturen, althans zeker niet adequaat en efficiënt. Nee de ondernemers kunnen de cijfers van toen niet echt meer beïnvloeden. En ja, voor veel accountants is een jaarrekening een heilig huisje. Maar we staan nu voor accountant 3.0!

 

Of vindt u het leuk wanneer ik als cijferaar alleen een jaarrekening produceer? Nu dat vindt een ondernemer in 2013zeker niet voldoende! Dan komt hij tekort? Ik ben van mening dat een ondernemer continue inzicht moet hebben in het reilen en zeilen van zijn onderneming. En dan in de voor hem relevante indicatoren. Begrijpelijk en overzichtelijk. En met dat actuele inzicht, kunt u samen met uw klant nog beter sparren. En dan moet u samen met de ondernemer cijfers vertalen, en (wellicht samen) een koers bepalen!

 

Daar kan ik als bedrijfskundige wel degelijk iets toevoegen. Waarom doen accountants 1.0 dat dan niet? Waarom wordt er zoveel geroepen zonder concreet de ondernemer te helpen? Het analytisch signaleren lukt vaak nog wel, maar ik heb de indruk dat er te weinig echt geholpen wordt. De accountant 1.0 blijft in de historie zitten

 

Niet bang of angstig zijn maar mede ondernemer worden.

Ik als echte adviseur ben niet bang om naar mijn klanten anders te acteren. Ik denk dat de accountant 1.0 toch wel heel anders zou gaan acteren. Daarnaast denk ik dat niet iedere accountant adviseur kan zijn, ik denk dat daar ook onderscheid in is en moet komen! Een accountant heeft genoeg kennis welke heel belangrijk is voor het adviseurschap; maar er is meer nodig! Adviseren is een vak, niet iets wat je jezelf volledig kunt aanleren. Maar ondernemen is pas een echt vak en een accountant 1.0 heeft dat feitelijk niet in zich.

 

Nu zeg ik niet dat iedere accountant de vaardigheden en kennis heeft om dat te doen, het is immers toch stiekem wel iets heel anders dan veel accountants gewend zijn. Veel accountants menen dat zij het wel doen, maar dat is niet zo. Deze vaardigheden moeten in je zitten, je moet er gevoel bij hebben en je moet je erin verdiepen. Kennis is macht. Cijfers vertalen is ook een kunst. Een accountant zit vaak zo dicht bij de klant en dat biedt ontegenzeggelijk veel kansen. Wel sneu als die kansen worden verprutst! De janboerenfluitjesmethode werkt dan niet echt. En ik denk dat dit één van de fouten is die veel accountants maken. Je zult de ondernemer zover moeten krijgen dat hij zich uitkleedt en alle feiten waar hij mee zit benoemd. Dat vraagt een KLIK. Dat vraagt een ander soort vertrouwen.

 

Gegevens bruikbaar maken maar zeker toepasbaar

Liever weinig actueel en snel dan een dashboard vol en dat sturen niet meer helder wordt. Actueel inzicht kan, het is mogelijk om alle systemen te koppelen in een handig overzicht: een dashboard met indicatoren. Ik vind het essentieel dat dit gebeurd, er moeten immers actuele cijfers zijn. Cijfers met inhoud. U en de ondernemer moeten bijvoorbeeld snel kunnen zien of de kosten in de greep zijn, maar ook kunnen zien hoe gevuld de orderportefeuille is. Hoe hoog het ziekteverzuim is of hoeveel indirecte uren er gemaakt worden. Hoe gaat het met de brutomarge? Past dit binnen de branche. Ook kunt u heel specifieke informatie oproepen: hoe presteert een bepaalde accountmanager?

 

 Veel data is voorhanden, maar is lastig bereikbaar, wordt niet gebruikt of het is nu voor u te arbeidsintensief om over alles te beschikken. Vaak moeten er nog handelingen verricht worden om het bruikbaar te maken als informatie. Of, sterker nog, door de bewerkingen worden er fouten gemaakt waardoor de informatie en de kengetallen onjuist zijn. Ik vind het zonde dat deze gegevens of informatie die zo wezenlijk is om te acteren niet gebruikt wordt, of erger nog: verstopt blijft. Zeker in deze tijd! Alles gaat snel... maar veel ondernemers schakelen niet, niet op de juiste manier en/of snel genoeg. Het woordje crisis laat ik even achterwege; daar zijn we wel klaar mee toch? Maar u begrijpt me, meer dan ooit: Aktie

 

Sneller schakelen en dus altijd tijdig zijn.

Actueel inzicht moet, een ondernemer moet schakelen, zoals ik zei. Een piloot of chauffeur wil toch ook graag een dashboard hebben om te kunnen sturen en te weten of alles onder controle is en of hij moet sturen? Dat moet de ondernemer daar toch ook over beschikken? Hij of zij bestuurt toch ook een onderneming? Een dashboard geeft u meer tijd om de juiste dingen te doen. Beslissingen te nemen die van u verwacht worden. Maar dan op de juiste data. Niet de onjuist bewerkte informatie. En snel. Adequaat. Maar ook kunt u uzelf focussen op de andere relevante zaken, zij hebben immers de juiste indicatoren voorhanden. Pak het slimmer aan!

 

Ik ben een ondernemende accountant en geloof in actuele praktische managementinformatie, voor groot en klein, en dan samen richting geven. Veel leuker dan jaarrekeningen. Weg met het heilige huisje. Het voelt zo vertrouwd, die jaarlijkse fee voor de jaarrekening. Maar wees ervan bewust dat dit product verandert en steeds minder kan en mag kosten. Accountant wordt ene Stip Business adviseur: kom uit het heilige huisje! Kies niet alleen voor de standaard en vertrouwde handelingen maar innoveer. Van uw klanten verwacht u innovatie, Doe het daarom zelf ook. Niet dat een jaarrekening al helemaal voorbij is. Niet dat ik dat niet meer wil doen. Niet dat ik een audit niet meer zinvol vind. Het voegt in deze tijd steeds minder toe wat betreft de zaken waar een ondernemer wat aan heeft. Een ondernemer zoekt iemand die meedenkt. En mee onderneemt. Hoe actueler de cijfers zijn, hoe meer toegevoegde waarde het heeft!

Met Stip Business komt U een versnelde stap verder.

Van accountant naar adviseur en mede-ondernemer 

Recente artikelen

Puur contact

Ronald van Stiphout 

T: 0321-785966‬

M: 06-53288937

E:ronald@stipbusiness.nl

De Bunder 53, 8252 JK Dronten

Ronald van Stiphout op LinkedIn
Stip Business op Facebook
Stip Business op Twitter

Accountant in een SAAS omgeving

 Van starter naar starten 

 Ondernemer durf te vragen

 

 Meer artikelen

3 juli 2013